Skip to main content

Bouw Stadshavens kan nu echt los

Nadat de gemeenteraad in mei het wijzigingsbesluit omgevingsplan Stadshavens in ruime meerderheid vaststelde, was het nog mogelijk om beroep in te dienen. Dit heeft niemand gedaan. Dit betekent dat de realisatie van Stadshavens nu echt los kan.

Wethouder Rik van Niejenhuis is hier blij mee: “voor woningzoekenden in Groningen is dit een prachtig bericht. Het scheelt enorm veel tijd. Als alles volgens planning verloopt, starten we in het voorjaar van 2025 met het grondwerk, waarna we in 2026 de eerste bewoners hopen te verwelkomen. Er staat een hoop te gebeuren in Stadshavens. We blijven daarom ook de komende tijd onze buren bij de plannen en de bouw betrekken.”

Omgevingsplan Stadshavens Langs het Eemskanaal in de stad Groningen verrijst de komende jaren een eigenzinnige stadswijk met zo’n 3.300 woningen aan het water: Stadshavens. Om deze wijk te mogen bouwen, moest het omgevingsplan worden gewijzigd. De gemeenteraad van Groningen heeft op 15 mei jl. in ruime meerderheid ingestemd met de wijziging van het omgevingsplan voor Stadshavens. Nu er geen beroep is aangetekend, betekent dit dat de uitgangspunten voor de ontwikkeling van de stadswijk Stadshavens definitief vastliggen. Dan gaat het bijvoorbeeld over zaken als de plek voor de nieuwe woningen en voorzieningen, de maximale bouwlagen en de locatie van het nieuwe park.

Nu de kaders vastliggen, kunnen de eerste woongebieden concreet worden uitgewerkt. Ook wordt gewerkt aan de nieuwe kade langs het Eemskanaal. Hierbij worden omwonenden dit najaar betrokken. Om ruimte te maken voor de bouw, worden de komende periode diverse gebouwen gesloopt en wordt grond gesaneerd. Als eerst worden gebouwen op grond van ontwikkelaar VolkerWessels Vastgoed gesloopt ter hoogte van Eemskanaal 30. De voorbereidende werkzaamheden daarvoor zijn al gestart.