Skip to main content

Onderzoekswerkzaamheden Damsterdiep Zuidzijde en COVA-terrein

Vanaf maandag 9 september zullen er verschillende onderzoekswerkzaamheden plaatsvinden in Stadshavens. Het gaat om onderzoeken aan het Damsterdiep Zuidzijde  (het gebied van de kruising Zaagmuldersweg tot de kruising met Oliemuldersweg Eltjo-Ruggeweg) en op het COVA-terrein.

COVA-terrein

Op het COVA-terrein wordt onderzocht of er asbesthoudend materiaal tussen het puin in het grond zit. Hiervoor worden ongeveer een week betonboringen in half verharding gedaan en inspectiegaten gemaakt. Er zijn ook grondmonsters nodig. Daarvoor worden peilbuizen geplaatst om te onderzoeken of het grondwater verontreinigd is.

Damsterdiep Zuidzijde

Aan het Damsterdiep Zuidzijde wordt milieukundig en archeologisch onderzoek gedaan. Uit het milieukundige grondonderzoek moet blijken wat de kwaliteit van de vrijkomende grond en het grondwater is, hoe grond en grondwater eventueel opnieuw gebruikt kunnen worden en wat de kwaliteit van mogelijk aanwezig funderingsmateriaal is. Dit onderzoek zal in de week van 9 september plaatsvinden. Er worden ook boringen gedaan in het wegdek om monsters af te nemen die nader onderzocht worden. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken voor de omgeving. Tijdens deze werkzaamheden tussen 9 en 13 september zullen gedurende twee dagen verkeersbegeleiders worden ingezet om het verkeer te begeleiden.

Eerder booronderzoek heeft uitgewezen dat er zeer waarschijnlijk archeologische resten aanwezig zijn in het gebied, zoals het voormalige Damsterdiep en resten van molengebouwen. Om na te gaan of deze resten inderdaad aanwezig zijn, zullen proefsleuven worden gegraven in de eerste weken van november. Het archeologisch onderzoek vindt plaats aan de zuidzijde van het Damsterdiep, dit gebied blijft vrij toegankelijk. De proefsleuven zullen hersteld worden na de onderzoeksfase.