Skip to main content

Werkzaamheden

In de eerste helft van 2023 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. De voortgang kun je hier volgen. 

Tijdens de werkzaamheden doen we er alles aan om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Omwonenden worden tijdig geïnformeerd over werkzaamheden die mogelijk voor overlast zorgen. 

Geplande werkzaamheden

Onderzoekswerkzaamheden Damsterdiep Zuidzijde en COVA-terrein

Q3 2024

Vanaf maandag 9 september zullen er verschillende onderzoekswerkzaamheden plaatsvinden in Stadshavens. Het gaat om onderzoeken aan het Damsterdiep Zuidzijde  (het gebied van de kruising Zaagmuldersweg tot de kruising met Oliemuldersweg Eltjo-Ruggeweg) en op het COVA-terrein.

COVA-terrein

Op het COVA-terrein wordt onderzocht of er asbesthoudend materiaal tussen het puin in het grond zit. Hiervoor worden ongeveer een week betonboringen in half verharding gedaan en inspectiegaten gemaakt. Er zijn ook grondmonsters nodig. Daarvoor worden peilbuizen geplaatst om te onderzoeken of het grondwater verontreinigd is.

Damsterdiep Zuidzijde

Aan het Damsterdiep Zuidzijde wordt milieukundig en archeologisch onderzoek gedaan. Uit het milieukundige grondonderzoek moet blijken wat de kwaliteit van de vrijkomende grond en het grondwater is, hoe grond en grondwater eventueel opnieuw gebruikt kunnen worden en wat de kwaliteit van mogelijk aanwezig funderingsmateriaal is. Dit onderzoek zal in de week van 9 september plaatsvinden. Er worden ook boringen gedaan in het wegdek om monsters af te nemen die nader onderzocht worden. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken voor de omgeving. Tijdens deze werkzaamheden tussen 9 en 13 september zullen gedurende twee dagen verkeersbegeleiders worden ingezet om het verkeer te begeleiden.

Eerder booronderzoek heeft uitgewezen dat er zeer waarschijnlijk archeologische resten aanwezig zijn in het gebied, zoals het voormalige Damsterdiep en resten van molengebouwen. Om na te gaan of deze resten inderdaad aanwezig zijn, zullen proefsleuven worden gegraven in de eerste weken van november. Het archeologisch onderzoek vindt plaats aan de zuidzijde van het Damsterdiep, dit gebied blijft vrij toegankelijk. De proefsleuven zullen hersteld worden na de onderzoeksfase.

Sloopwerkzaamheden ter hoogte van Eemskanaal 30

Q3 2024

Voor de ontwikkeling van Stadshavens wordt de komende periode ruimte gemaakt. Zo zijn de containerwoningen op de hoek van de Eltjo-Ruggeweg – Damsterdiep vorig jaar al verwijderd. Vanaf maandag 2 september wordt er begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de rood omlijnde gebouwen op de afbeelding. Het gebouw van Rottinghuis blijft voorlopig nog staan.
Nadat Pongers Precisie-Sloop bouwhekken heeft geplaatst, wordt eerst asbest verwijderd. Hiervoor is onder meer een verreikermachine nodig. Dat is een soort grote vorkheftruc met een telescooparm. Daarna komt de sloopmachine.
Tijdens werkdagen wordt er van 7.00 uur – 17:00 uur gewerkt. Bij uitzondering kan het voorkomen dat het nodig is buiten deze tijden of in het weekend te werken. Als alles volgens planning verloopt, is het werk in november klaar.

Duurzaam slopen

De sloopmaterialen worden gescheiden in verschillende afvalstromen in containers. De stelconplaten (betonnen vloerplaten) worden er uitgehaald, zodat ze elders opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat geldt ook voor roldeuren, isolatieplaten en asbestvrije golfplaten.

Hoogwatermaatregelen Eemskanaal

Q2 2024

Vlak bij de praxis en Oostersluis vonden tussen 22 april en eind mei 2024 werkzaamheden plaats. Op deze locatie langs het Eemskanaal zijn hoogwatermaatregelen in de vorm van betonnen bouwblokken, grondwallen en drempelconstructies geplaatst. Stadshavens werkte samen met het waterschap Noorderzijlvest om het gebied te beschermen tegen hoog water. 

Dit project was in 3 fasen verdeeld, waarbij eerst betonnen bouwblokken (legioblokken) langs het fietspad vanaf Damsterpad richting de sluis werden aangelegd. Daarna werd de drempelconstructie aangelegd op het Damsterpad. Het fietspad was wegens de werkzaamheden afgesloten tussen 13 en 18 mei. Als laatste werd een grondwal richting de sluis aangelegd. Naar schatting duurt het hele proces tot eind mei. Deze maatregelen zijn tijdelijk en worden veranderd wanneer we het gebied verder ontwikkelen.

Bodemonderzoek in het plangebied

Q4 2023

In het plangebied van Stadshavens gaan we weer boren. Tussen 18 en 21 december gaan we op twee verschillende locaties bodemonderzoeken uitvoeren. Beide om verschillende redenen.

Eerder dit jaar hebben we een aantal bomen langs het Damsterdiep uitgestoken om ze later te kunnen onderbrengen op een tijdelijke locatie. Zo beschermen we de bomen tegen werkzaamheden in het plangebied en kunnen we ze later hergebruiken in Stadshavens. We willen de bomen graag tijdelijk verplaatsen naar het grasveld tegenover de City Tweewielers. We noemen dit het bomenhotel. We gaan daar middels boringen een onderzoek laten uitvoeren om te kijken of de grond geschikt is om de bomen tijdelijk onder te brengen. 

Langs het Eemskanaal gaan uiteindelijk damwanden geplaatst worden. Afhankelijk van de grondsoorten langs de kade van het Eemskanaal kunnen daar andere eisen aan hangen. Op losse grondsoorten moeten we op een andere manier damwanden plaatsen dan op stevige grondsoorten. We gaan de boringen in dit gebied laten uitvoeren om daar een overzicht van te krijgen. Zo voorkomen we vervelende verassingen voor later en kunnen we alvast plannen opstellen.

U kunt hier bekijken waar we langs het Eemskanaal en op het bomenhotel gaan boren. 

Grondboringen in Stadshavens

Q4 2023

In het gebied tussen het Damsterdiep en Eemskade Noordzijde en van het Balkgat tot de Eltjo Ruggeweg laten we in week 40 tot 45 grondboringen uitvoeren. Deze boringen vertellen ons meer over de stand van de bodem. Zo krijgen we inzicht in wat er straks nodig is om de grond bouwklaar te maken. Archeologisch adviesbureau RAAP gebruikt de boringen om een archeologisch veldonderzoek te doen. Adviesbureau Aveco de Bondt voert een milieukundig bodemonderzoek uit. De boorploegen zijn te herkennen aan hun oranje jassen met het RAAP of Aveco de Bondt logo erop. Als het boren klaar is worden de gaten gedicht.

Over het algemeen worden de boringen met handboren gedaan. Op de locaties waar het niet lukt met de handboor wordt een constructieboor gebruikt. De stippen op de kaart zijn de geplande locaties voor de handboor, de kruisjes die voor de constructieboor. Het kan zo zijn dat er iets wordt afgeweken van de locaties als dat nodig blijkt.

Hier vind je de boorplannen van RAAP en Aveco.

Peilbuizen plaatsen in de grond van het plangebied

Q2 2023

In week 17 worden vier peilbuizen geplaatst in de grond van het plangebied van Stadshavens. Een week later, in week 18, worden in die peilbuizen meters gehangen. Deze meters geven ons de komende tijd, tot we het gebied ontwikkelen, informatie over het grondwaterpeil. Die informatie hebben we nodig om bijvoorbeeld te bepalen hoe we de afvoer van water gaan regelen in het gebied.

Je kunt de peilbuizen herkennen doordat ze iets boven de grond uitsteken. Wanneer we het gebied ontwikkelen worden de buizen weer uit de grond verwijderd. De werkzaamheden starten maandag 24 april.