Werkzaamheden
In de eerste helft van 2023 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. De voortgang kun je hier volgen.
Planning werkzaamheden
Tijdens de werkzaamheden doen we er alles aan om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Omwonenden worden tijdig geïnformeerd over werkzaamheden die mogelijk voor overlast zorgen.
Proefsleuven onderzoek archeologie ter hoogte van Eemskanaal 30
Op het terrein ter hoogte van Eemskanaal 30 wordt in de komende weken archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit is op hetzelfde terrein als waar in de afgelopen periode een aantal gebouwen zijn gesloopt.
In de weken van 21 april en 28 april (week 17 en 18) gaat aannemer Pongers verharding verwijderen. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken.
Hierna gaat onderzoeksbureau RAAP in de week van 12 mei het proefsleuvenonderzoek uitvoeren.
Aanvullende werkzaamheden sloop Damsterdiep 267
Aannemer J.C. Krans is sinds oktober bezig met de sloop van het pand aan Damsterdiep 267. In de afrondende fase hiervan zijn ze gruis en grind tegengekomen onder de bestrating. Ze zullen de zandlaag zeven, om het gruis te verwijderen.
De werkzaamheden zullen ongeveer een ruime week duren. Dit kan geluidsoverlast veroorzaken.
Kap Betonbos uitgesteld naar einde broedseizoen
Vrijdag 21 maart zou grondeigenaar VanWonen starten met de kap van Betonbos. Hiervoor is een vergunning verleend. Bij die vergunning is verplicht gesteld dat alle werkzaamheden zeer zorgvuldig gebeuren en onder toezicht van een ecoloog plaatsvinden.
De ecoloog is vanochtend ter plaatse geweest en heeft geconcludeerd dat het nu niet verantwoord is te kappen. Daarom heeft VanWonen besloten het kappen uit te stellen naar het einde van het broedseizoen. De gevolgen voor de planning van de bouw worden nog in kaart gebracht. Hoewel het aannemelijk is dat dit voor vertraging zorgt, gaat zorgvuldigheid boven snelheid.
Archief werkzaamheden
Op 7, 8 en 9 april werd er op de locatie ter hoogte van Eemskanaal 30 nader bodemonderzoek gedaan. Dit is op dezelfde locatie als waar kort ervoor ook gebouwen zijn gesloopt.
Van oktober 2024 tot en met maart 2025 zijn sloopwerkzaamheden geweest aan het Damsterdiep 267. Voorbereidende werkzaamheden waren noodzakelijk om asbest te verwijderen. Daarnaast zijn de bergingen gesloopt. Vanaf januari 2025 startte aannemer J.C. Krans met het zichtbaar slopen van het pand. Dit werk gebeurde vooral met een kraan met een grote grijper. Als laatste is de fundering gesloopt.
Van 9 tot 13 december werden er proefsleuven gegraven naast en in de rijweg van het Eemskanaal aan de noordzijde. Deze sleuven zijn gegraven om milieukundig onderzoek uit te kunnen voeren.
Van 9 tot 13 december werden er aanvullende boringen gedaan met een handboor aan het Damsterdiep. De boringen vonden plaats in de groenstrook. De werkzaamheden zijn uitgevoerd om te bepalen tot hoe ver de verontreiniging van de bodem loopt.
Aan het Damsterdiep zijn in week 47 van 2024 vier proefsleuven gegraven. Deze zijn gegraven in de grasvelden naast het fietspad, om archeologisch onderzoek uit te kunnen voeren. Het doel was de wetenschappelijke waarde vast te stellen van een archeologische vindplaats en of er eventueel vervolgonderzoek moet gebeuren.
Voor de ontwikkeling van Stadshavens is ruimte gemaakt. Zo zijn de containerwoningen op de hoek van de Eltjo-Ruggeweg – Damsterdiep al verwijderd. Vanaf Q3 2024 is er begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de sloop van de gebouwen ter hoogte van Eemskanaal 30, ook aan het Damsterdiep. Het gebouw van Rottinghuis blijft voorlopig nog staan.
Vanaf maandag 9 september zullen er verschillende onderzoekswerkzaamheden plaatsvinden in Stadshavens. Het gaat om onderzoeken aan het Damsterdiep Zuidzijde (het gebied van de kruising Zaagmuldersweg tot de kruising met Oliemuldersweg Eltjo-Ruggeweg) en op het COVA-terrein.


In het plangebied van Stadshavens gaan we weer boren. Tussen 18 en 21 december gaan we op twee verschillende locaties bodemonderzoeken uitvoeren. Beide om verschillende redenen.
Eerder dit jaar hebben we een aantal bomen langs het Damsterdiep uitgestoken om ze later te kunnen onderbrengen op een tijdelijke locatie. Zo beschermen we de bomen tegen werkzaamheden in het plangebied en kunnen we ze later hergebruiken in Stadshavens. We willen de bomen graag tijdelijk verplaatsen naar het grasveld tegenover de City Tweewielers. We noemen dit het bomenhotel. We gaan daar middels boringen een onderzoek laten uitvoeren om te kijken of de grond geschikt is om de bomen tijdelijk onder te brengen.
Langs het Eemskanaal gaan uiteindelijk damwanden geplaatst worden. Afhankelijk van de grondsoorten langs de kade van het Eemskanaal kunnen daar andere eisen aan hangen. Op losse grondsoorten moeten we op een andere manier damwanden plaatsen dan op stevige grondsoorten. We gaan de boringen in dit gebied laten uitvoeren om daar een overzicht van te krijgen. Zo voorkomen we vervelende verassingen voor later en kunnen we alvast plannen opstellen.
U kunt hier bekijken waar we langs het Eemskanaal en op het bomenhotel gaan boren.
In het gebied tussen het Damsterdiep en Eemskade Noordzijde en van het Balkgat tot de Eltjo Ruggeweg laten we in week 40 tot 45 grondboringen uitvoeren. Deze boringen vertellen ons meer over de stand van de bodem. Zo krijgen we inzicht in wat er straks nodig is om de grond bouwklaar te maken. Archeologisch adviesbureau RAAP gebruikt de boringen om een archeologisch veldonderzoek te doen. Adviesbureau Aveco de Bondt voert een milieukundig bodemonderzoek uit. De boorploegen zijn te herkennen aan hun oranje jassen met het RAAP of Aveco de Bondt logo erop. Als het boren klaar is worden de gaten gedicht.
Over het algemeen worden de boringen met handboren gedaan. Op de locaties waar het niet lukt met de handboor wordt een constructieboor gebruikt. De stippen op de kaart zijn de geplande locaties voor de handboor, de kruisjes die voor de constructieboor. Het kan zo zijn dat er iets wordt afgeweken van de locaties als dat nodig blijkt.

In week 17 worden vier peilbuizen geplaatst in de grond van het plangebied van Stadshavens. Een week later, in week 18, worden in die peilbuizen meters gehangen. Deze meters geven ons de komende tijd, tot we het gebied ontwikkelen, informatie over het grondwaterpeil. Die informatie hebben we nodig om bijvoorbeeld te bepalen hoe we de afvoer van water gaan regelen in het gebied.
Je kunt de peilbuizen herkennen doordat ze iets boven de grond uitsteken. Wanneer we het gebied ontwikkelen worden de buizen weer uit de grond verwijderd. De werkzaamheden starten maandag 24 april.